Softwares per persones amb discapacitat auditiva

dilluns, 8 de març del 2010

Recursos per al desenvolupament i potenciació de la parla i de la veu.
Són programes que proporcionen un feedback visual immediat dels estímuls sonors emesos per l'especialista i/o la persona deficient auditiva: Speech Viewer III, Sistema Visha, Visi-Pitch, Dr. Speech, entre d'altres.
Speech Viewer III
Creat per IBM, és un sistema d'exercitació de la parla. S'utilitza amb targeta de so estàndard (Sound Blaster) i baix entorn Windows. És un programa dissenyat per a la correcció fonètica i el control de la fonació. Permet realitzar un tractament dels atributs del parla. Es basa en el biofeedback immediat que rep l'individu de les seves produccions orals, mostrant-li les característiques de la seva parla: to, intensitat, duració, així com de fonemes aïllats. Inclou tretze mòduls de treball agrupats en aquestos apartats:
-Mòdul de coneixement:
Conté exercicis destinats a millorar l'autopercepció de la veu per a facilitar el seu autocontrol. Es treballa el coneixement del so, coneixement de la sonoritat, coneixement de la intensitat i sonoritat i coneixement del to. D'aquesta manera el nen comprén la noció de so/absència de so, duració de l'emissió de la veu, la intensitat, etc. A més de practicar la regulació i el control de la seva pròpia veu.
-Mòdul de desenvolupament de tècniques:
Conté diversos jocs destinats a practicar i automatitzar el control de la fonació.
-Mòdul de tècniques vocàliques:
Inclou diversos jocs per a treballar la precisió, el contrast i la creació de models vocàlics.
-Mòdul d'estructuració:
Actua com un laboratori de fonètica que permet analitzar alguns aspectes del parla com la sonoritat, la intensitat, el to i l'entonació.
El programa resulta prou motivador ja que representa amb animacions la producció oral. És útil per a treballar amb el deficient auditiu nocions de so, intensitat, to, duració, autocontrol de la fonació, així com la correcta articulació dels distints fonemes.
Sistema VISHA
Es compon d'una targeta de processat digital del senyal connectat a un PC compatible i una sèrie de programes, tot ells creat i desenvolupat per la Universitat Politècnica de Madrid. En el Laboratori de Tecnologia de la Rehabilitació es continua treballant en el desenvolupament d'una sèrie d'aplicacions programari per al tractament d'algunes patologies de la veu. Aquestes són algunes de les aplicacions desenvolupades:
1.Wisotón.
El programa permet treballar amb patrons de 3 tipus: intensitat, to fonamental i sonoritat. L'especialista grava una sèrie de patrons que es poden complementar amb frases per a ajudar l'alumne en l'entrenament, fitxers de text descrivint quina és la seva finalitat i inclús el propi fitxer de so. Amb aquestos patrons el professor configura sessions de treball per cada un dels seus alumnes en funció dels aspectes a entrenar. El programa enregistra tots els resultats de tal forma que posteriorment el professor puga analitzar-los. En tot moment es poden modificar tant els patrons, com la sessió, com els paràmetres propis de l'alumne (freqüència fonamental, etc.).
2.PcVox, WPcVox (actualització a Windows).
Programes que permeten l'estudi del senyal de la veu.
3.PcAud (realització d'audiometrías).
Permet realitzar els següents tipus d'audiometrías: audiometrías tonals automàtiques, audiometrías tonals lúdiques, test de rangs distintius (logoaudiometrías), corba d'intel·ligibilitat (logoaudiometrías). Totes les proves poden realitzar-se tant per via aèria com per via òssia.
4.Prediu (escriptura predictiva)
És un sistema d'escriptura predictiva que si bé és d'ús específic per a deficients motóricos pot emprar-se en l'educació de persones sordes. Inclou un enllaç directe amb el Convertidor Text Vox. Permet la personalització de l'entorn de treball: colors, tipus de lletres, així com la impressió del treball realitzat.
5.SAS (posicionament dels òrgans articulatoris).
A partir de la veu, representa la posició que adopten els òrgans articulatoris. Permet l'entrenament per mitjà de patrons establits.
Programari educatiu per a l'adquisició i desenvolupament d'habilitats lingüístiques orals i escrites.
Projecte MUSA
És un entorn global de treball, per a la reeducació de persones amb problemes d'audició i de llenguatge. Este projecte està integrat en el programa TIDE de la CEE i consistix en l'avaluació, adaptació i aplicació del programa PHONOS per a la rehabilitació de la veu i el desenvolupament del llenguatge.
Globus/ AUTOR: Jordi Trulls Roset
Discapacitat auditiva / Trastorns del parla
(Distribució gratuïta en Internet. Requereix de hardware perifèric)
Globus és un programa que pot fer una representació gràfica dels trets suprasegmentals de la veu en la pantalla. Els alumnes sords, per mitjà d'aquestos programes poden percebre visualment les seves produccions vocàliques i exercitar-se per a ajustar la seva veu.
Amb Globus podem estimular l'articulació de la parla.
El hardware perifèric que requereix Globus per al seu funcionament és de baix cost (una targeta de so, compatible SoundBlaster, i un micròfon).
DONÍ
Programa per a l'aprenentatge i entrenament de la lectura labial. Editat i distribuït pel MEC-PNTIC (Programa de Noves Tecnologies de la Informació i de la Comunicació). És un programa per a la intervenció logopédica en l'entrenament de la lectura labial. Està dirigida a l'alumnat amb deficiència auditiva que precise ser iniciat en la dita destresa.
Programes que desenvolupen el llenguatge escrit
Incloem programari creat específicament per a subjectes amb necessitats educatives especials, deficients auditius, i programes destinats a la població en procés d'aprenentatge lecto-escritor (alumnes d'Educació Primària). Hem de tindre en compte que al mateix temps que faciliten l'aprenentatge lecto-escritor desenvolupen l'atenció, memòria, conceptualització semàntica, sintaxi, etc.
Gram
Pràctiques del llenguatge escrit Programa creat específicament per a deficients auditius, pensat per a treballar l'ús de formes verbals a partir d'una sèrie de textos que presenta.
Projecte LAO (Logopèdia Assistida per Ordinador)
Consta de tres macroprogrames: Entorns Lingüístics (E.L), Segmentació sil·làbica i fonològica (SIFO) i INTELEX; i diverses aplicacions creades a partir d'ells, com ara: La casa i la Família, HALA, BLA, BLA, BLA; Pili i Chema, El meu Barri, Fruites, etc. El Projecte LAO ha sigut desenvolupat per MEC (Ministeri d'Educació i Cultura), Fundació ONZE i Fundació FURTA (Associació de Pares de Xiquets amb Deficiències Auditives).
EXLER
És un programa que permet treballar en el segment de la paraula les habilitats lingüístiques de comprensió i expressió oral i escrita. Creat per l'Escola de Patologia del Llenguatge de l'Hospital de Sant Pau, de Barcelona. Distribuït per: Hospital de Sant Pau (versió completa) i Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (versió 2.01) en el CD-ROM Sinera.
Pequeabecedario
Programa editat per la Fundació Sense Barreres de Comunicació, per a facilitar l'aprenentatge lectoescritor.
La màgia de les lletres
Programa desenvolupat per LLIGUE.net per a alumnes de Primària que es troben en el procés de l'aprenentatge lector. Encara que no ha sigut creat específicament per a deficients auditius, pot ser utilitzat amb ells sempre davall la supervisió de l'especialista per a aconseguir un millor aprofitament.
Juga amb les paraules
Desenvolupat per Zeta Multimèdia, és un programa que facilita la conceptualització fonològica, la construcció de paraules escrites, tot això en un format lúdic motiven-te.

Programes que combinen el llenguatge oral i/o escrit i el llenguatge de signes:
1.Primer Diccionari Informàtic de la Llengua de Signes Espanyola.
2.Gestos.
Programa per a l'aprenentatge de la llengua de signes. Distribuït per l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona. El programa servix per a aconseguir un nivell bàsic de la llengua de signes. El menú principal presenta les opcions: COMENÇANT (què és la LSE i utilització del programa), ALFABET (dactilologia), TEMARI (vocabulari i expressions de 6 temes), DICCIONARI (365 paraules) i CONFIGURACIÓ (que inclou el mòdul de PRACTICAR amb tres opcions de treball). Encara que el seu objectiu principal és el d'afavorir l'autoaprenentatge de la LSE en normoyentes, és interessant utilitzar-ho amb deficients auditius.
DITS
Permet escriure missatges utilitzant el llenguatge de signes. Permet preparar exercicis de traducció entre el llenguatge de signes i el llenguatge oral.
INTELEX DICCIONARI
Pertany al Projecte LAO. És un programa que oferix informació textual i gràfica sobre 12.000 termes en castellà. Mostra el significat de la paraula al mateix temps que oferix la categoria gramatical a què pertany, el seu gènere, la conjugació verbal, en el cas que la paraula siga un verb; i el signe corresponent de la Llengua de Signes Espanyola en paraules i expressions que tenen traducció directa (6.611). Permet buscar sinònims, antònims i família semàntica.
SIGNE
Editor bimodal, permet crear textos en llenguatge oral i de signes.