JClic

dimarts, 16 de març del 2010

El projecte Jclic és una evolució del programa Clic 3.0, una ferramenta per a la creació d'aplicacions didàctiques multimèdia amb mes de 10 anys d'història, a més a més és un projecte de programari lliure que el departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ofereix a la comunitat baix els termes de la Llicència Pública General de GNU(GPL). Entre els objectius que busca complir aquest projecte destaquen els següents:

-Fer possible l'ús d'aplicacions educatives multimèdia “en línia” directament des d'Internet.
-Mantindre la compatibilitat amb les aplicacions Clic 3.0 existents.
-Fer possible el seu ús en diverses plataformes i sistemes operatius com Windows, Linux, Solaris, Mac.
-Utilitzar un format estàndard i obert per al magatzematge de les dades, a fi de fer-les transparents a altres aplicacions i facilitar la seua integració en bases de dades de recursos.
-Ampliar l'àmbit de cooperació i intercanvi de materials entre escoles i educadors
-Fer possible que el programa puga anar ampliant-se a partir del treball cooperatiu entre diversos equips de programació.

La ferramenta de programació triada ha sigut java i el format per a emmagatzemar les dades de les activitats és XML, a partir d'aquestes dades es pot concloure que Jclic esta format per quatre aplicacions que a continuació passem a analitzar.
Jclic applet. Un “applet” que permet incrustar les activitats Jclic en una pàgina web
Jclic player. Un programa independent que una vegada instal·lat permet realitzar les activitats des del disc dur de l'ordinador i és necessari estar connectat a internet.
Jclic author. La ferramenta d'autor que permet crear, editar i publicar activitats d'una manera més senzilla, visual i intuïtiva.
Jclic reports. Un mòdul per arreplegar dades i generació d'informes sobre els resultats de les activitats fetes pels alumnes.
El primer mòdul (applet) es descarrega automàticament la primera vegada que es visita alguna pàgina que continga un projecte Jclic incrustat. Els altres tres es poden instal·lar en l'ordinador per mitjà de Java WebStart.